Waar vandaan: Foto albums > Abuse > U bent duidelijk herkenbaar
Abuse melding >
U bent duidelijk herkenbaar op een foto en wenst dit niet
SeniorenNet is slechts provider. Wij leveren gratis diensten aan onze bezoekers. Wij zijn enkel maar doorgeefluik. SeniorenNet verstrekt slechts de informatie die door een bezoeker werd toegevoegd.
SeniorenNet plaatst dus zelf geen informatie op een foto-album; dit wordt door bezoekers gedaan. SeniorenNet verschaft slechts technische faciliteiten om openbaarmaking van gegevens van anderen mogelijk te maken. We zijn daarom niet in de positie om te oordelen over conflicten rond eigendom.
Indien u foto's verwijderd wil hebben uit een foto-album (of andere door auteursrechten beschermde informatie), dient u contact op te nemen met de persoon die de foto's er heeft opgezet.
U kan op het foto-album rechtsboven klikken bij "Fotograaf", en vervolgens komt u op het profiel. Daar kan u klikken op "contacteer mij" om de persoon te bereiken.
De praktijk leert ons dat in bijna alle gevallen u onderling tot een oplossing kan komen.
Indien u niet tot een oplossing kan komen, kan u SeniorenNet officieel op de hoogte brengen van de illegale activiteiten via onderstaande procedure.
Zo kan SeniorenNet vervolgens op basis van de wet van 17-03-2003 het materiaal eventueel onbeschikbaar maken of verwijderen. U dient onderstaande procedure wel volledig te volgen.
U kan zich beroepen op het portretrecht om een foto verwijderd te krijgen (wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en naburige rechten, artikel 10).
Let erop dat u enkel portretrecht hebt indien u duidelijk herkenbaar bent op de foto en u ook hoofdonderdeel uitmaakt van de foto.
Voorbeeld: bij een foto van een kerk waar u toevallig één van de tientallen mensen bent die toevallig voorbij lopen heeft u geen portretrecht en kan u de foto niet laten verwijderen door onze procedure.
Let erop dat u waarschijnlijk geen beroep kan doen op het portretrecht indien u een “bekende persoon” bent. Politici, magistraten, bedrijfsleiders, filmsterren, kunstenaars, sportfiguren en andere publieke figuren worden verondersteld toe te staan dat hun afbeelding wordt gebruikt.
Ook als gewone burger moet je aanvaarden dat je in het kader van actualiteitsverslaggeving gefotografeerd kan worden, bijvoorbeeld bij een openbare manifestatie. Beeldjournalisten kunnen altijd opnamen maken van een openbare plaats, mét de personen die zich daar op dat moment bevinden,bijvoorbeeld in een justitiepaleis.
Volgende procedure kan misschien omslachtig lijken. We willen echter de rechten van beide partijen beschermen. Het komt zeer frequent voor dat grappenmakers allerlei dingen beweren. Gezien internet erg anoniem is, valt het niet op te maken uit een e-mail of een klacht ernstig is.
In de omgekeerde situatie zou u het ook niet graag hebben dat zomaar foto's uit uw foto-album zouden verwijderd worden omdat iemand zou beweren dat men op de foto staat.
PROCEDURE VERWIJDEREN PERSOONSFOTO'S (notice & takedown)
Let erop dat deze procedure enkel kan gevolgd worden door de persoon die duidelijk zichtbaar is op een foto. U kan NIET in iemand anders naam de procedure starten (ook niet voor familie); tenzij u voogd bent over een minderjarig kind.
Meldingen in het kader van een opsporingsonderzoek
betreffende een strafbaar feit moeten voor de
tussenpersoon verifieerbaar afkomstig zijn van een
controle- of opsporingsdienst, of – in geval van een
wettelijk bevel – van de Procureur des Konings.
Een opsporingsinstantie of inspectiedienst kan ook
een "gewone" melding doen zoals elke particulier dat
kan doen. Het is van belang dat de opsporings- of
inspectiedienst duidelijk maakt dat in deze situatie
geen sprake is van een formeel bevel.
- Een melding wordt bij voorkeur slechts gedaan nadat aannemelijk is dat de melder (u) en de inhoudsaanbieder (de persoon die de informatie op de site plaatste)
niet tot overeenstemming (kunnen) komen. De melder
is verantwoordelijk voor het doen van juiste en volledige
meldingen.
Druk de e-mails af waarmee u contact had met de foto-album eigenaar en waarbij hij/zij weigert om ze te verwijderen.
Indien u nooit reactie kreeg van de eigenaar, drukt u uw eigen e-mails af als bewijs van verzending.
Indien er een grondige reden is om niet eerst contact op te nemen met de foto-album eigenaar, kan u deze stap overslaan.
- Stel je eigen dossierreferentie op, dit wordt hieronder verder gebruikt.
Deze bestaat uit "NAAM Voornaam datum" (dd-mm-jjjj).
Voorbeeld: "JANSSENS Maria 22-12-2008"
Voorbeeld: “PEETERS Filip 14-2-2009”
- Maak een lijst op van exact welke foto’s u duidelijk zichtbaar bent en verwijderd wil hebben op basis van het portretrecht.
Dit is door specifiek elke url (beginnende met http://) van elke foto door te geven.
Elke url moet rechtstreeks verwijzen naar de foto, zodat het absoluut duidelijk is om welke foto(s) het gaat.
Voorbeeld: http://fotoalbum.seniorennet.be/FOTOALBUM/familie_album/foto=8506
Zet één url per regel, en zo alle url's onder elkaar. - Stuur deze lijst via e-mail naar abuse@foto.seniorennet.be , met in het onderwerp "Notice & takedown" gevolgd door uw dossierreferentie (zie puntje 2)
Voorbeeld onderwerp: "Notice & takedown - JANSSENS Maria 22-12-2008".
In het bericht staan dan alle url's van de foto(s) onder elkaar. - Druk deze lijst ook af op papier.
Teneinde te voorkomen dat bij de maatregelen méér inhoud verwijderd zou worden dan strikt noodzakelijk is het uiterst belangrijk om zeer precies de informatie aan te geven waar en wat exact tegen de wet is.
- Druk een kopie af van een officieel identificatiebewijs (paspoort,...) van uzelf MET foto.
Zorg ervoor dat op de kopie u zeer duidelijk te herkennen valt, zodat het voor ons duidelijk is dat u de persoon bent op de doorgegeven foto’s.
Indien u de procedure start voor een minderjarig kind, dient u naast een kopie van uw eigen identificatiebewijs, ook van uw kind mee te sturen. Zorg ervoor dat op deze kopie ook de foto van het kind duidelijk herkenbaar is.
Op de kopie moet tevens uw naam en handtekening duidelijk leesbaar zijn.
- Maak een brief waarin u aangeeft dat u op de foto’s staat en dat u een "notice & takedown" vraagt aan SeniorenNet als provider op basis van het portretrecht.
Tevens vermeld u letterlijk in de brief "Ik geef aan in eer en geweten dat voor het gebruikte materiaal (lijst met url’s in bijlage) geen toestemming werd verleend door mij om deze te publiceren op de aangegeven internetadressen door de aangegeven persoon. Ik ben zelf (of indien uw kind ‘Mijn minderjarig kind’) duidelijk herkenbaar en ben centraal aanwezig op de foto’s en beroep mij op het portretrecht.".
Vermeld ook letterlijk: "Ik zweer, op straffe van meineed, dat de informatie in deze 'notice & takedown' volledig correct is, dat ik wel degelijk aanspraak maak op het portretrecht en dat het gaat om mijzelf op de foto (of indien uw kind (‘mijn kind’). Ik aanvaard dat ik kan vervolgd worden, inclusief eisen met schadevergoeding, indien ik bewust foutieve of misleidende informatie gaf bij deze ‘notice & takedown’.".
- Vermeld op de brief bovenaan uw dossierreferentie (zie puntje 2).
Voorbeeld: "JANSSENS Maria 22-12-2008". - Vermeld in de brief ook het algemene adres van het foto-album.
Voorbeeld: http://fotoalbum.seniorennet.be/Gebruikersnaam/Albumnaam - Vermeld op de brief uw volledige naam, adres, e-mail adres en telefoonnummer
- Handteken, schrijf "gelezen en goedgekeurd" en dateer het document.
Parafeer alle andere papieren die u meestuurt (lijst van url's, bewijzen,...).
- Stuur alles per post op naar:
SeniorenNet
t.a.v. Abuse Foto-album
Assesteenweg 65
1740 Ternat
België
Vergeet tevens de e-mail uit puntje 3 niet te verzenden.
Op het aangegeven adres is enkel post mogelijk; geen ontvangst.
- Na ontvangst zal SeniorenNet oordelen of uw aanvraag gegrond lijkt. Indien wij overtuigd zijn zal binnen een redelijke termijn een moderator de gevraagde informatie verwijderen.
U erkend dat SeniorenNet haar bezoekers mag informeren. SeniorenNet kan steeds op de plaats waar de informatie werd verwijderd een vermelding plaatsen van uw procedure, samen met de reden van verwijdering. SeniorenNet kan ook de brief uit puntje 5 publiceren, waarbij dan uw strikte persoonsgegevens (persoonlijke naam,...) in onleesbaar werden gemaakt.
Als u de procedure niet nauwkeurig volgt, niet de wettelijk verplichte informatie vermeld of onvoldoende correct de gegevens doorgeeft wat precies verkeerd is (puntje 3) kan uw klacht ernstige vertraging oplopen of zelfs niet worden behandeld.
Het kan zijn dat de SeniorenNet slechts een deel van de inhoud kan verwijderen, of dat met de ingreep ook andere inhoud verwijderd wordt waarop de melding geen betrekking heeft. Wat zo veel mogelijk voorkomen moet worden is dat informatie die niet in strijd is met de wet wordt verwijderd. In voorkomende gevallen zou in aanvulling op de in deze code beschreven procedure nader overleg nodig kunnen zijn tussen de melder en de tussenpersoon. Op grond van dit nadere overleg kan de melder de melding aanpassen, waarna deze opnieuw door de tussenpersoon in behandeling wordt genomen.